”Skildringar av en stad omringad av vatten och historia”

Amanda Egnell, konstnär

Staden som frammanar storslagna visioner

Det är lätt att förälska sig i Stockholm. En rik historia, en skärgård i världsklass och en fängslande blandning av gammalt och nytt. Så det är ingen överraskning att man önskar fånga en del av denna stad på en konstnärlig duk. Där en inramad planschkarta kan verka torr och tom kan ett äkta konstverk med Stockholm-motiv förändra hela rummet: ett uttryck som skapar atmosfär, ett antydande av något dolt som lockar gästerna till samtal.

Fängslad av Stockholm

Även om Amanda Egnell själv inte kommer från Stockholm, har staden inspirerat ett otal av hennes målningar. Dess arkitektur, dess landskap och dess atmosfär - allt detta ger en oändlig källa till inspiration.

De imponerande utsikterna från Djurgården, den slingrande strömmen genom staden och livligheten på Södermalm speglar stadens dynamik. Relationen till vattnet spelar en stor roll i hennes verk, vilket tydligt framkommer i hennes Stockholm-motiv.

Har du en specifik plats eller område som ligger nära hjärtat som du vill ha en tavla över?

Amanda målar även på beställning.

"Det finns så mycket liv i vattnet runt Stockholm. Jag tillbringar gärna tid på skärgårdsbåtarna under sommaren och blir inspirerad bara av det."

Metoder som ger liv åt stadens själ

Stockholm blir inte bara ett motiv utan också en fysisk del av de tavlor som Amanda skapar. Naturmaterial som sand och sten integreras i konstverkets lager för att skapa nya dimensioner. Hennes unika pouring-metod med akrylfärg gör att hon kan ändra konstverkets uttryck över flera dagars tid och skapa höjdskillnader mellan land och vatten. Stadsdelarna får också uttrycka sig, med gröna svep över Djurgården och Södermalms takåsar i olika nyanser. 

På samma sätt inspireras tavlorna av Stockholms årstider, med frostiga nyanser på vintern och grönskande skönhet på sommaren. Inspiration för själva geografin hittar hon från Google Earth, flygbilder, och ibland helikopterturer över staden. Vissa tavlor blir mer detaljerade, andra bär en abstrakt känsla där Stockholm-motivet blir som en liten hemlighet mellan tavlan och dess ägare.

Amanda tar Stockholm till sin pensel och gör staden till sin egen, skapar en dialog mellan konstnären och staden som ger liv åt både det bekanta och det oväntade. Hon visar Stockholm i sin fulla prakt, men också i sina mest intima och överraskande detaljer.

Är du också förälskad i Sveriges huvudstad och vill uttrycka detta med en tavla med Stockholm-motiv? 

Upptäck Amandas samling av Stockholmsinspirerad konst, där varje penseldrag speglar hennes unika förståelse och uppskattning för staden. 

Konstnärens favorit