“Att staden erbjuder ett dramatiskt motiv syns direkt”

Amanda Egnell, konstnär

Staden som har glimten i ögat

Det är lätt att gilla Göteborg. Rik kulturhistoria, nära till naturen, landets kanske goaste folk. Då är det inte konstigt om man vill ha en liten bit av staden på en tavla i hemmet. Men där en inramad turistkarta känns fattig och stum kan ett riktigt konstverk med Göteborgsmotiv lyfta hela rummet: ett uttryck som sätter stämningen, en aning om något dolt som får gäster att börja snacka. 

Med hjärtat i Göteborg 

Det kommer kanske inte som en överraskning att Amanda Egnell själv kommer från Göteborg, staden som inspirerat så många av hennes tavlor. 

Men det är inte bara att hon är hemkär, staden är också ett tacksamt motiv. Det dramatiska inloppet från havet, den sakta snirklande kanalen inne i stan och de livliga kobbarna i Askimsviken sätter sin prägel på stadens mönster. Relationen till vattnet är stark för Amandas relation till staden. 

Har du en specifik plats eller område som ligger nära hjärtat som du vill ha en tavla över?

Amanda målar även på beställning.

“Det är mycket liv i vattnet runt Göteborg. Jag är ute med båten stora delar av sommaren och får inspiration bara av det.” 

Metoder som målar stadens själ till tavlor

Göteborg blir inte bara motiv utan också en fysisk del av tavlorna som Amanda skapar. Naturmaterial som sand och sten läggs in i konstverkets lager för att bygga nya dimensioner. Hennes unika pouringmetod med akrylfärg gör att hon kan ändra konstverkets uttryck under flera dagars tid och skapa höjdskillnader mellan land och hav. 

Stadsdelarna får också säga sitt, med gröna svep över änggårdsbergen och Linnéstadens takåsar i rött. På samma sätt inspirerar Göteborgs årstider tavlorna, med frostigare nyanser på vintern och grönskande sommarprakt. Inspiration för själva geografin hittar hon från Google Earth, flygbilder, och ibland heliktoperturer över landet. Vissa tavlor blir mer exakta, andra bär en abstrakt känsla där Göteborgsmotivet blir som en liten hemlighet mellan tavlan och dess ägare. 

Känner du också starkt för Sveriges framsida och vill visa det med en tavla med Göteborgsmotiv?

Utforska Amandas Göteborgstavlor i serien Från Ovan

Konstnärens favorit