Stora tavlor för stora intryck

För dig som har en stor, tom vägg i ditt hem kan det kännas som ett oskrivet blad - det vill säga, övermäktigt att bestämma vad du ska göra av den. Men här finns otroligt potential, för genom att inreda med en stor tavla kan du sätta en imponerande och inspirerande prägel på hela rummet. 

Hur ska man tänka om inredning med stora konstverk?

En stor tavla kan dra blickarna till sig och skapa en dramatisk, elegant stämning i ett rum. 

Amanda Egnell själv skapar gärna stora konstverk om minst 100x150 cm som verkligen syns. Därför vet hon också precis hur man ska göra för att stora tavlor ska komma till sin rätt. Här delar hon med sig av sina bästa insider-tips som får ditt konstverk att synas från sin bästa sida. 

"Vill du ha ett helt unikt konstverk som skapas utifrån dina önskemål om storlek, motiv, eller ställning? Specialbeställ en tavla så får du något alldeles eget."

Konstnärens 6 bästa råd för att inreda med stora tavlor

 1. Tänk på ljuset
  Ljussättning gör oerhört mycket när det kommer till hur en tavla upplevs och uppmärksammas. Detta gäller absolut på stora tavlor. Det är mycket guld i mina tavlor så de poppar verkligen när det finns solljus i rummet. I övrigt rekommenderar jag alltid en kallare spot på lite längre avstånd än vanlig tavelbelysning som ofta blir lite för varm.

 2. Låt tavlan ta plats
  Stora konstverk behöver mycket yta. Min tavlor är rätt mycket i sig så de stora tavlorna behöver verkligen sitt utrymme. Du behöver inte knö in en massa andra tavlor på samma vägg, för en enda är imponerande nog. Om du har flera tavlor i hemmet kan du tänka såhär: ser man tavlorna i en synvinkel kan det vara bra om de passar ihop, om de inte ses tillsammans behöver du inte tänka på det. Det behöver inte handla om motiv - även matchande ramar kan ge ett slående helhetsintryck.
   
 3. Testa utrymmet innan
  Om du är osäker på hur stor tavlan kommer upplevas på väggen, mät upp det innan. Tejpa med maskeringstejp så kan du ta ett steg tillbaka och känna efter om det ryms. 

 4. Knyt an till rummets inredning
  Ett riktigt snygg insider-tips är att inreda med någon detalj som matchar färgerna i tavlan. Det kan vara något så enkelt som soffkuddar eller vas eller något så stort som en fondvägg. På så sätt binder du ihop hela rummet.

 5. Häng tavlan i rätt höjd
  Jag skulle säga att 90% av mina stora tavlor, 100x150cm till exempel, hängs ovanför en soffa. Då behöver man tänka på att den ska hänga mitt i blickfånget och samtidigt att den ska hängas högt nog för att man ändå ska kunna luta sig tillbaka i soffan utan att slå i den. Stora tavlor drar verkligen blickarna till sig oavsett var de hänger.

 6. Underskatta inte ramen
  Jag säljer alltid mina tavlor inramade. Ramen gör jättemycket för hur tavlan upplevs i rummet. Jag tycker det är snyggt med trälister i hem som inreds i den nordiska stilen vi ofta har här. Mot en vit vägg tycker jag till exempel inte man ska ha en vit list utan då ger en mörk trälist en riktigt snygg kontrast. 

En stor tavla kan verkligen lyfta ditt hem - särskilt om du inreder rätt. För mer inspiration, bläddra runt bland tavlorna som just nu finns till salu.

Konstnärens favorit