Så tar du hand om din konst – rengöring och bevarande av konstverk

Så tar du hand om din konst – rengöring och bevarande av konstverk

Att investera i konst innebär också att ta hand om den för att bevara dess skönhet och värde över tid. Genom att följa några enkla riktlinjer kan du säkerställa att dina konstverk förblir i gott skick och fortsätter att pryda ditt hem under många år framöver.

Rengöring av målningar och konstverk

Det är viktigt att vara försiktig när du rengör konstverk för att undvika att skada ytan eller färgerna. Här är några tips för att hålla dina tavlor rena:

  • Dammtorka regelbundet: Använd en mjuk, torr mikrofiberduk för att försiktigt torka av ytan och undvika att damm samlas. Undvik att gnugga eller trycka hårt på ytan.

  • Undvik kemikalier: Använd aldrig rengöringsmedel eller vatten direkt på målningen, eftersom det kan påverka både färger och duk. Om det behövs djupare rengöring, överväg att kontakta en professionell konstkonservator.

 


Skydda dina verk från ljus och fukt

Exponering för starkt ljus, särskilt direkt solljus, kan få färgerna i konstverk att blekna med tiden. Dessutom kan fukt och temperaturförändringar orsaka skador på duken och ramen. Här är några sätt att skydda din konst från dessa skadliga faktorer:

  • Placering bort från direkt solljus: Häng dina tavlor på platser där de inte utsätts för direkt solljus. Om det inte är möjligt, överväg att använda UV-skyddande glas när du ramar in verket.

  • Undvik fuktiga utrymmen: Förvara inte konstverk i fuktiga miljöer som badrum eller källare, då fukt kan orsaka att duken sträcks eller att färgerna försämras. Ett jämnt tempererat utrymme med god ventilation är idealiskt.

---

Vill du investera i tidlös konst som håller?

Mina konstverk är skapade för att vara både vackra och hållbara, och med rätt vård kommer de att förbli en del av ditt hem under lång tid framöver. Behöver du råd om hur du bäst tar hand om dina konstverk för att bevara deras skönhet? Kontakta mig för tips och vägledning!

---

Hantera och förvara konst med omsorg

Att vara noggrann när du hanterar konst är avgörande för att förhindra skador. När du flyttar eller förvarar konstverk, följ dessa riktlinjer:

  • Använd skyddshandskar: När du hanterar målningar eller konst, använd alltid bomullshandskar för att undvika att olja eller smuts från dina händer överförs till ytan.

  • Förvara konst på rätt sätt: Om du behöver förvara konstverk under en längre tid, lägg dem på en plan yta och täck dem med syrfria material. Se till att de förvaras på en plats där temperaturen och luftfuktigheten är stabil.

 

Back to blog

Art from Amanda Egnell